De 10 beste locaties voor film en fotografie (2024)

De titel van deze blog De 10 beste locaties voor film enfotografie moet je niet té letterlijk opvatten. We zullenniet zo specifiek zijn, door te zeggen: reis naar deze en dezestad, ga deze wijk in, sla hier de hoek om, passeer boom 1 tot enmet 3 en dan vind je me toch een mooi plekje! Nee, we houden hetalgemeen. De mooiste plek voor fotografie en film zou de maan zijn,of de ruimte (ergens in een satelliet rond de aarde), maar geziendeze locaties een ver van m'n bed show zijn - en voorlopig zullenblijven - houden we het dichter bij huis.

Het belang van details

The devil is in the details. Een goede (bedrijfs)filmmaak je met goed beeldmateriaal. In de montage valt het één enander te verfraaien, maar hier worden ook geen wonderen verricht.Wat is nu precies een goed filmbeeld? Een goed beeld moet aanverschillende eisen voldoen, sommigen daarvan spreken voor zich,anderen niet:

  • Goed materiaal schiet je met kwalitatief goedeopnameapparatuur: een goede filmcamera schiet dezelfde beelden,maar stukken fraaier dan een goedkope camera.
  • De beeldcompositie: wat zijn de verhoudingen tussen voorgronden achtergrond? Kloppen de kijklijnen? Is alles goed in beeldgebracht? Is het beeld onnodig druk?
  • Licht: is er voldoende licht? Past het licht bij het onderwerp?Denk je aan engeltjes, dan denk je fel wit licht en denk je aan eensombere blik, dan denk je aan een dik pak wolken.
  • Geluid: is er ruis en overbodig geluid, of is alles kraakhelderen goed te verstaan?
  • De camerabeweging: hoe wordt de camera gehanteerd? Zijn debeelden schokkerig of juist dynamisch? Schokkerige beelden leidenaf en doen denken aan amateurisme.

Een goede locatie uitkiezen

De beste cameraman is in staat in schoonheid te ontdekken in elkeomgeving. Toegegeven: het is een stuk makkelijker fraaie kiekjesschieten op het Sint Pieterplein in Rome of op het plein voor deEiffeltoren in Parijs dan van een grijs kantoorpand. Wat een goedelocatie is voor je film of video is grotendeels afhankelijk van defilm die je gaat maken en de boodschap van de film.

Inhoudsopgave

Eén: kies een locatie die bij je bedrijf past

Welke uitstraling heeft de locatie en sluit de uitstraling aanbij het soort bedrijf dat je bent (of wilt zijn)? Film je op deeigen werkplaats of op kantoor: dan zit je uiteraard goed. Nietspast zo goed bij het bedrijf als het bedrijfspand zelf. Soms is hetwenselijk om je horizon te verbreiden. Waar ga je dan filmen? Welkelocatie sluit goed aan bij het type organisatie dat jij bent? Maakje een film voor een datingssite, dan is de Eiffeltoren eenuitstekende locatie. De Eiffeltoren heeft een zekere symbolischewaarde en wordt geassocieerd met Parijs 'stad van de liefde'.

Twee: kies een locatie met voldoende verlichting

Ook belangrijk: kies een locatie met voldoende licht. Wil jemooie opnames maken, dan heb je licht nodig - net als een bloemheeft een video licht nodig om te bloeien. Zonlicht is hetallermooiste.

Drie: een opgeruimde/niet te drukke omgeving

Filmbeelden moeten rust uitstralen, zelfs al valt er genoeg opte zien. Je ogen kunnen niet op alle prikkels tegelijk focussen,dus moet het meteen duidelijk zijn waar de nadruk op ligt. Je hebtmisschien het filmpje weleens gezien van het groepje mensen dat eenbal overgooit, waarbij je de opdracht krijgt te tellen hoe vaak debal wordt overgegooid. Het antwoord vinden is niet moeilijk, maaromdat je op de bal focust, zie je de man in apenpak over hethoofd.

Vier: ook (een gebrek aan) geluid zorgt voor rust

Een locatie met veel geluidsoverlast is per definitie nietgeschikt om te filmen. Tenminste, als de audio een belangrijkonderdeel is van de opnames. Een overvol kruispunt is dan uit denboze. Een bouwplaats: streep door de rekening. Speelplein: meestalook geen optie. Als je van plan bent een video opname te maken,controleer de omgeving dan van te voren.

Vijf: een ruimte met voldoende bewegingsruimte

Als je wil filmen, heb je ruimte nodig. Professionele camera'sen aanvullende apparatuur nemen ruimte in. Krappe zolders, nauwegangetjes, steegjes of kelders zijn meestal niet geschikt (tenzijje natuurlijk een horrorfilm maakt - benauwing is een belangrijkelement bij horror). Open pleinen, straten, grote kamers en zalenzijn vaak geschikter voor het maken van opnamen.

Bedrijfslocaties: filmen bij het bedrijf

Als je je bedrijf onder de aandacht wil brengen, wil je hetuiteraard in een goed daglicht zetten. Je geeft een blik achter deschermen en wil laten zien dat de deur bij jou altijd open staat.Geef een uitnodigend inkijkje en laat ook de plekken zien waar jouwklanten misschien in het echt niet zomaar kunnen komen. Dat maaktde video nog interessanter om naar te kijken. .

Zes: het bedrijf vanbuiten

Allereerst is het aan te raden iets van de omgeving te latenzien. Laat zien hoe het bedrijf in zijn omgeving ligt. Dan kun jedenken aan de stad, de wijk, maar ook de straat. Het is altijd leukhet bedrijfsgebouw (in ieder geval het hoofdkantoor) in beeld tebrengen. Dit kan je doen vanuit verschillende standpunten, als ookvanuit de lucht, bijvoorbeeld met behulp van eendrone.

Zeven: het bedrijf vanbinnen - de welkomsthal

Het is aan te raden datgeen in beeld te brengen dat klanten ofgasten het allereerst te zien krijgen. Bij grotere bedrijven is diteen lobby of open hal, terwijl het bij kleinere bedrijven de ruimtemet de balie en het secretariaat kan zijn. Laat zien dat de klanthier vriendelijk te woord wordt gestaan en dat er altijd mensen inde buurt zijn die hem of haar verder kunnen helpen.

Acht: het bedrijf vanbinnen - de werkvloer

Je wilt natuurlijk ook laten zien hoe het er op de werkvloer aantoe gaat. Daarvoor kun je het beste het personeel in het'natuurlijk habitat' laten zien. Laat de werkruimtes zien, hoe hetpersoneel zich door het pand beweegt en laat eventueel ook zien metwelke projecten ze bezig zijn.

Negen: filmopnames in de natuur

Als één na laatste punt willen we de natuur aandragen. Of het nugaat om een bos, een park, het strand of een open veld: moederaarde heeft genoeg te bieden. Het voordeel van filmen in de natuuris dat het vaak prachtige plaatjes oplevert. Denk aanvoorbijvliegende wolkenvelden, wijdde vergezichten, bootjes op derivier of zonlicht dat door de bomen schijnt. En het mooie: veelvan de natuur is gewoon openbaar te bereiken en je bent dus nietgebonden aan torenhoge locatiekosten.

Voorbeeld van filmopnames in de natuur

Een video opgenomen voor Gemeente Oostzaan, de natuur inde gemeente vormt hier de hoofdrolspeler.

Als je filmt in de natuur moet je wel op een aantal zakenletten: betreed natuurgebieden alleen als je hiervoor ooktoestemming hebt. Film zoveel mogelijk bij zacht licht (voorkomoverbelichting).

Tien: afhuren bekende locatie

Soms is het ook zeker de moeite waard om voor de locatie tebetalen. Wat dacht je van filmopnames in het voetbalstadion van jefavoriete voetbalclub? Een lokaal theater of een lokale bioscoop?Een museum? Filmen op een bekende locatie geeft een unieke dimensieaan je video. Afhuren is vaak niet goedkoop en hou er rekening meedat niet alles mogelijk is. Filmen in 'het Torentje' in Den Haag ofop besloten militair terrein gaat lastig worden.

Elf (bonustip): filmen bij land marks

Dit is ongeveer hetzelfde als filmen in een afgehuurde locatie,alleen dan publiek. Dat houdt in: meer omgevingsfactoren omrekening mee te houden, maar geen extra kosten. Denk aan deErasmusbrug, de kubuswoningen en de Foodhallen in Rotterdam, of hetPaleis op de Dam, de grachten of op het museumplein in Amsterdam.De locaties zijn stuk voor stuk gratis te bezoeken en geven jevideo een iconische lading.

Voorbeeld video met landmarks van Rotterdam

Voor een vereniging uit Rotterdam maakten we een promotiefilmmet op de achtergrond alle highlights vanRotterdam. De locatie maakt in dit geval de film:

Filmen op meerdere locaties?

De '10 beste opname locaties voor film en fotografie' is eenterm die je breed mag opvatten. De meeste video's worden niet opéén locatie, maar op meerdere locaties gefilmd: er is niets mis meteen beetje afwisseling. In tegendeel, afwisseling is juist aan teraden. De vraag die resteert: wat is de juiste setting voor jouwbedrijf? Hoe wordt jouw bedrijf het best in beeld gebracht?

Video laten maken

De 10 beste locaties voor film en fotografie (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5834

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.